У вересні в Україні розпочав роботу Недержавний пенсійний фонд "Покрова". Першим його завданням є забезпечити гідну пенсію для священнослужителів, яких сьогодні в УГКЦ налічується 2217 осіб. Основна проблема в їх матеріальному забезпеченні – це одержання ними мінімальної заробітної платні (або відсутність заробітної платні взагалі), і, відповідно, при настанні пенсійного віку, одержання державної мінімальної пенсії. Подібна ситуація і в багатьох мирян. Тому виникла гостра необхідність у додатковому пенсійному забезпеченні священнослужителів і мирян не тільки Української Греко-Католицької Церкви, але й вірних інших конфесій.

"У багатьох країнах світу державна влада збирає із працюючих громадян податок для забезпечення старості. Нажаль того, що пропонує держава у більшості випадків не вистачає для гідної старості. Тому у додатку до тої державної програми, яка сама у собі є корисна, кожний старається збільшити своє забезпечення на старші роки", – для Департаменту інформації УГКЦ розповів Блаженніший Любомир, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, – засновник Відкритого недержавного пенсійного фонду "ПОКРОВА". Основне бажання Блаженнішого Любомира при заснуванні пенсійного фонду: подбати, щоб вірні Церкви (хоча сам він через вік уже не зможе скористатися із послуг фонду) могли спокійно та гідно прожити роки своєї старості. А прикладом при цьому був Митрополит Андрей (Шептицький), який у свій час започаткував т. зв. вдовиний фонд, який мав допомагати дружинам священиків після смерті їхніх чоловіків.

Статут Відкритого недержавного пенсійного фонду "ПОКРОВА" рішенням засновника було затверджено 10 листопада 2007 року. 28 липня 2008 року НПФ "Покрова" було зареєстровано Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України як фінансову установу. З 1 вересня, після підписання необхідних договорів з адміністратором пенсійних фондів, компанією з управління активами та банком-зберігачем, НПФ "Покрова" розпочав офіційну діяльність.

Після державної реєстрації наступним етапом розвитку "Покрови" є творення інформаційно-консультаційних центрів на базі єпархій та екзархій УГКЦ. У рамках реалізації цього етапу, адміністратор фонду проводить навчання співробітників Церкви, забезпечення їх інформаційними матеріалами про систему недержавного пенсійного забезпечення в цілому й про НПФ "Покрова" зокрема.

Дбаючи про інформаційне забезпечення діяльності фонду, у найближчі дні буде завершено створення веб-сторінки НПФ "Покрова". На сайті крім інформаційних матеріалів про НПФ "Покрова" також буде розміщено документи, необхідні для укладення пенсійного контракту, саму форму пенсійного контракту, буде реалізовано можливість запиту виписки з індивідуального пенсійного рахунку он-лайн, а також можливість задати будь-яке запитання про фонд і про систему недержавного пенсійного забезпечення.

Вже сьогодні до послуг всіх зацікавлених осіб працює центр цілодобового безкоштовного довідкового телефонного зв'язку. Номер телефону: 8 800 50 192 50. Також можна телефонувати за київським номером: 8 (044) 207 02 97.

Довідка

Недержавний пенсійний фонд – це юридична особа, що має статус неприбуткової організації, функціонує та проводить свою діяльність винятково з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснює пенсійні виплати учасникам відповідно до  діючого законодавства.

Діяльність по недержавному пенсійному забезпеченню є для фонду винятковим видом діяльності, що ґрунтується на принципах добровільної участі фізичних й юридичних осіб у формуванні пенсійних накопичень із метою одержання учасниками недержавного пенсійного забезпечення додаткових до загальнообов'язкового державного пенсійного страхування пенсійних виплат.

Департамент інформації УГКЦ

04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925