На сьогодні в Україні передбачені три рівні пенсійної системи. Серед них – солідарний рівень, обов
язкові пенсійні накопичення та добровільне пенсійне накопичення. Солідарний рівень пенсійної системи найбільш знаний. Це сплата внесків у Пенсійний фонд України працюючим населенням та утримання за їх рахунок нинішніх пенсіонерів. Тобто все будується на солідарності між поколіннями: я як офіційно влаштований працівник дякую старшому поколінню за їхній внесок за посередництвом власних коштів, якими забезпечую їхнє теперішнє життя. Саме про ці пенсії ми найчастіше чуємо із газет, протестів чи балачок в електричках. Саме ці пенсії називають критично низькими та невідповідними. Саме їхній розмір стає стимулом звернення до недержавного пенсійного забезпечення зі сторони добре та ефективно мислячих громадян.

Але чому так сталося? Чому наші українські пенсії мало не найнижчі у Європі? Міністерство соціальної політики України має кілька відповідей щодо цього. Спробуємо поглянути більш детально на першу із них, а саме:

ДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ в Україні

Зараз в Україні до державного Пенсійного фонду сплачують внески менше 13 мільйонів осіб. За рахунок їхніх коштів фонд виплачує пенсію 11,2 мільйонам пенсіонерів. Тобто, кожен платник утримує одного пенсіонера. Натомість нормальне функціонування солідарного рівня пенсійного забезпечення передбачає сплачування принаймні вдвічі більшою кількістю працюючих, аніж кількість пенсіонерів. Варто також звернути увагу на те, що народжуваність в Україні падає, а це неодмінно веде до старіння нації. А це значить, що з часом кількість працюючих по відношенню до кількості пенсіонерів буде зменшуватись. За розрахунками фахівців Інституту демографії ім. Птухи у 2050 році буде 9,7 мільйонів осіб, за яких сплачуються внески до Пенсійного фонду України, та 11,7 мільйонів пенсіонерів.

Багатьом мабуть здається, що цей період ще далеко і до нього є час приготуватися. Так, є. І цей час вже настав. Адже сума додаткової пенсії, яка формується на основі накопичень, залежить від тривалості періоду внесків та їхньої регулярності. Тому якщо у Ваших планах кава у Відні, «червона доріжка» у Каннах чи морських круїз Французькою Рівєрою на старості літ, то розпочинайте свої накопичення вже тепер. У цьому Вам неодмінно допоможе Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова».

04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925