Мінсоцполітики підтримало позицію УА АПФ щодо необхідності відміни вимоги обов’язкового продажу валюти для НПФ

Міністерство соціальної політики України підтримало  позицію Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів щодо необхідності відміни вимоги обов’язкового продажу валюти для вітчизняних недержавних пенсійних фондів.

З відповідним листом Міністерство  звернулось до НБУ, зазначивши в ньому: «З метою ефективного інвестування пенсійних накопичень учасників недержавних пенсійних фондів звертаємось із проханням розглянути у найкоротший термін можливість внесення змін до Постанови Правління Національного Банку України від 03.03.2016 №140 «Про врегулювання ситуації на грошово кредитному ринку та валютному ринках  України» в частині віднесення недержавних пенсійних фондів до переліку осіб, чиї надходження в іноземній валюті не підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України»

Коментує Тетяна Сальнікова, голова Ради УА АПФ: «Наразі Постанова Правління НБУ № 140 від 3 березня 2016 року «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» дискримінаційно порушує інтереси майбутніх та теперішніх пенсіонерів – учасників вітчизняних недержавних пенсійних фондів.  Зокрема, керуючись зазначеною Постановою, банки-зберігачі активів НПФ продають на міжбанківському валютному ринку України 75% суми виплати купонного доходу за облігаціями зовнішньої державної позики (єврооблігації), що входять до активів НПФ, залишаючи у валюті тільки 25%.
Виходить, що зараз Україна виплачує дохід іноземним інвесторам на запозичені кошти у валюті, а власним громадянам, які довірили державі свої накопичення на старість, – у гривні на 75%. Чому? В умовах нестабільності валютного курсу гривні інтереси великих іноземних інвесторів в цій ситуації захищені, а інтереси простих громадян України не захищені.

Я впевнена, що люди, які підтримують свою державу не лише словами, а власними коштами, будуть почуті, а ця кричуща несправедливість буде негайно виправлена».  

Довідка:

УА АПФ приймає активну участь у розвитку законодавчої бази, моніторингу проблемних питань, активно взаємодіє з органами державної влади та суб’єктами фінансових ринків з метою запровадження та дотримання європейських стандартів якості послуг на ринку накопичувального пенсійного забезпечення та захисту інтересів учасників накопичувальних пенсійних фондів.

Українська асоціація адміністраторів пенсійних фондів (УААПФ) заснована в 2006 році, є саморегулівною організацією адміністраторів недержавних пенсійних фондів.
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925