Вже два з половиною роки в Україні працює та розвивається Недержавний пенсійний фонд «Покрова» (НПФ «Покрова»), засновником якого є «Патріярша курія» УГКЦ. Про створення та діяльність цього фонду вже неодноразово йшла мова у єпархіальних ЗМІ.

Сьогодні ж хочемо поділитися результатами діяльності фонду за цей час та розповісти про унікальний сервіс, розроблений для учасників НПФ «Покрова».

Згідно Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення», облік внесків та активів НПФ повинні вестися у одиницях пенсійних внесків (механізм, який забезпечує справедливий та точний розподіл інвестиційного доходу між учасниками фонду). Чиста вартість ОПВ НПФ «Покрова» станом на 28.02.2011 склала 1.59 грн (приріст за 2010 рік склав 21,98%, перевищивши офіційний рівень інфляції більше, ніж у 2 рази). Таким чином, інвестиційний дохід з початку діяльності фонду склав 59,85%.

Активи недержавного пенсійного фонду «Покрова» станом на 28.02.2011 становлять 822 119 тис.грн, (приріст за 2010 рік склав 142% або 421,69 тис.грн); загальна кількість учасників НПФ «Покрова» - 768 осіб, здійснено пенсійні виплати на загальну суму - 55 788.

У 2010 році розпочався процес диверсифікації активів фонду (9 інвестиційних кошиків). Частка активів, вартість яких пов’язана із курсом долара США, у портфелі фонду складає 15,63%.

Галузева структура активів НПФ «Покрова» на 28.02.2011 має наступний вигляд:

Галузь

% Активів

Банківський сектор *

45,5%

Банківські метали

44,88%

Машинобудування

3,9%

Хімічна промисловість

1,72%

Гірничорудна промисловість

1,83%

У 2010 році в Україні розпочалось жваве обговорення пенсійної реформи, реформування пенсійної системи та впровадження другого обов’язкового накопичувального рівня. Проте, більшість пенсійну реформу зводять лише до підняття пенсійного віку для жінок та підвищення загального страхового стажу для нарахування пенсій. Основна причина пенсійної реформи в Україні – демографічна. В Україні нараховується 13,7 мільйона пенсіонерів. На 88 пенсіонерів припадає 100 осіб, що сплачують пенсійні внески, а в 2025 р. один працюючий утримуватиме одного пенсіонера. Це означає, що розмір солідарної пенсії буде ще нижчим.

Пенсійна реформа, яка полягає у реформуванні пенсійної системи та введенні 2 та 3 її рівнів, має вирівняти доходи, які людина отримає від солідарної пенсійної системи та тими, які отримувала під час трудової діяльності. Вирівнення доходів на пенсії полягає у створенні додаткових індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунків.

Чому про це варто говорити? Особи, які не досягнули віку 35 років на момент впровадження пенсійної реформи мають можливість частину відрахувань (від 2% із подальшим його щорічним підвищенням на 1% до досягнення 7%) до ПФУ накопичувати на власному пенсійному рахунку. Таким чином, вийшовши на пенсію, отримувати дві пенсії – 1) з державної солідарної системи; 2) з державної накопичувальної системи, у якій передбачено успадкування пенсійного рахунку. Проте, слід розуміти, що розмір пенсії з 2 рівня буде незначним, оскільки більшість отримує мінімальну заробітну плату.

Друге, на що варто звернути увагу, це особи, які на момент впровадження пенсійної реформи досягнули 35-річного віку і не мають права на участь у другому рівні. Вони можуть сподіватись лише на солідарну пенсію (у 2010 році з держбюджету на покриття дефіциту бюджету ПФУ виділено майже 27 млрд. гривень) або також скористатись послугами НПФ, як учасників третього рівня пенсійної системи України, і на добровільній основі забезпечити собі ще одну пенсію – із НПФ.

На сьогоднішній день НПФ «Покрова» єдиний в Україні фонд з розгалуженою структурою інформаційно-консультаційних центрів, в яких можна отримати інформацію про діяльність НПФ, пенсійну реформу, консультації щодо участі у недержавному пенсійному забезпеченні. За рішенням синоду єпископів УГКЦ, в кожній єпархії створюються умови для підвищення фінансової грамотності людей та їх участі у недержавному пенсійному забезпеченні. Працює безкоштовна (зі стаціонарних телефонів) інформаційна лінія 0-800-503-639.

Учасники можуть слідкувати за здійсненням інвестиційної діяльності НПФ «Покрова» на сайті компанії з управління активами «Всесвіт» та на нашому сайті, долучатися до спілкування на форумі УГКЦ та в соціальних інтернет-мережах (http://www.facebook.com/, http://www.livejournal.com/).

Сьогодні можливо дистанційно укласти пенсійний контракт у будь-якому населеному пункті України, одержати пенсійну виплату або оформити переведення без фізичного звернення до офісу адміністратора. Учасники можуть зареєструватись на сайті адміністратора та переглядати стан свого пенсійного рахунку у щоденному режимі.

Як бачимо, відкритість та прозорість діяльності фонду «Покрова», високоякісний сервіс та обслуговування учасників є пріоритетними для усієї структури фонду, включаючи засновника, наглядову раду із трьох єпископів, раду фонду та обслуговуючі компанії. А ріст активів та кількості учасників є свідченням зміцнення довіри до фонду та розуміння необхідності створення приватної пенсії як запоруки безбідної старості.

Наталія КОПИЧИН,
регіональний координатор Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів

За додатковою інформацію звертайтеся: вул.І.Франка, 29, м.Коломия, тел. 050 1506239

Довідка: Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» зареєстровано 7 квітня 2008 року. Засновником фонду виступила Українська Греко-Католицька Церква в особі Верховного Архиєпископа Блаженнішого Любомира.

Адміністратором НПФ «Покрова» виступає ТОВ «Всеукраїнський адміністраторпенсійних фондів». Компанією з управління активами – ТОВ «Компанія з управління активами «Всесвіт». Банком-зберігачем – ВАТ «Державний ощаднийбанк України».

kolomyya.org/se/sites/np/35750/

04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925