Реформувати пенсійну систему уряд збирається не тільки підвищенням пенсійного віку, але й за рахунок введення обов'язкового накопичувального рівня пенсійного страхування. Така реформа передбачає, що певна частина страхових внесків із зарплат громадян (імовірно 7% від зарплати) буде надходити в накопичувальні фонди (Пенсійний фонд і недержавні пенсійні фонди). Відтак ці кошти будуть передаватися професійним компаніям з управління активами. КУА, у свою чергу, займуться інвестуванням цих коштів та їх примноженням для запобігання їх знецінення. Кабмін розраховує, що реформу вдасться реалізувати вже з початку 2012 року.

«2011 рік буде витрачено на те, щоб підготувати нашу пенсійну систему до накопичувальних фондів, і вже починаючи з 2012 року перші 3 млрд. грн надійдуть в ці фонди, потім практично в геометричній прогресії фонди будуть рости », – заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. За його оцінками, в 2013 році обсяг коштів у накопичувальних фондах складе близько 6,5 млрд. грн, у 2014 році – 9,8 млрд. грн.

За прогнозами експертів, плани уряду активізують діяльність учасників ринку недержавних пенсійних фондів у наступному році. Для цього серйозним стимулом буде введення обов'язкового накопичувального пенсійного страхування і заявлений урядом обсяг нових надходжень в систему. Адже на даний момент загальний обсяг внесків до НПФ становить всього близько 850 млн. грн, з яких левову частку займають кошти юридичних осіб (більше 800 млн. грн).

 

Зараз в Україні налічується близько 100 НПФ. Тому запланована реформа, за прогнозами експертів, не повинна призвести до істотного зростання кількості цих установ у 2011 році. До того ж, як зазначає начальник відділу пенсійного забезпечення банку «Хрещатик» Сергій Глазунов, зараз створення нового пенсійного фонду спеціально під реформу буде запізнілим. «Брати участь у другому рівні пенсійної системи насамперед зможуть НПФ з досвідом роботи, стабільними показниками і досить великою кількістю учасників», – говорить він.

Але в будь-якому випадку зростання ринку НПФ буде залежати від концепції недержавного пенсійного забезпечення, яка буде впроваджуватися в Україні. Великого припливу внесків НПФ можуть і не відчути. Так, наприклад, російська модель другого рівня пенсійної системи передбачає добровільний вибір кожним громадянином фонду, в якому буде накопичуватися його пенсія. Тобто на свій розсуд можна вибрати державний або ж недержавний фонд. При цьому практика свідчить, що приватним фондам росіяни довіряють свої кошти набагато рідше, а ніж державі. Сьогодні в Росії тільки 6% населення скористалися можливістю відкриття накопичувального пенсійного рахунку у недержавному пенсійному фонді.

 

Варто зазначити, що церковний недержавний пенсійний фонд УГКЦ «Покрова» є потенційним учасником пенсійного забезпечення на другому рівні. Аргументами цього є стабільні результати діяльності, а також фактично унікальний досвід роботи із фізичними особами. Адже усі учасники НПФ «Покрова» – фізичні особи.

 

Прес-служба НПФ «Покрова» за матеріалами «Экономических известий»

04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925