Для впровадження другого рівня пенсійної реформи в Україні необхідно, в першу чергу, внести зміни до законодавства, які дозволять роботу недержавних пенсійних фондів (НПФ) за наявності дефіциту в державному Пенсійному фонді (ПФ). Про це в коментарі РБК-Україна сказав голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України Василь Волга.

«У середині 2000-х вдалося досягти бездефіцитності ПФ. Але на сьогоднішній день у ПФ - колосальний дефіцит. А, згідно з чинним законодавством, не можна впроваджувати накопичувальні НПФ, коли в державному ПФ є дефіцит», - підкреслив В.Волга.

Він відзначив, що зараз, коли відношення світових фінансових інститутів до України змінилося в кращий бік, ті транші, які офіційний Київ буде отримувати від МВФ та інших фінзакладів, слід не проїдати, а вкладати в реформування економіки. «І, у разі внесення відповідних змін до законодавства, а також правильного використання позикових коштів, ми зможемо перейти до другого рівня пенсійної реформи», - сказав голова Держфінпослуг.

Коментуючи ініціативу Кабміну щодо передачі ПФ повноважень перевірок соціальних пенсійних відрахувань, В.Волга відзначив, що дана ініціатива, в цілому, є правильною. «Адміністрування відрахувань має бути жорстким, залізним і займатися цим має ПФ, як і в багатьох країнах світу. До речі, ніде в світі немає такого високого рівня відрахувань до ПФ, як в Україні - 38% від зарплати», - заявив В.Волга.

При цьому він підкреслив, що зараз ведуться дискусії щодо того, як буде розвиватися пенсійна реформа. «Але коли дискусії закінчаться і буде прийнято рішення, його над буде неухильно, без виляння в сторони, виконувати», - заявив голова Держфінпослуг.

Він також повідомив, що зараз Держфінпослуг, а також ряд міністерств розробляють «дорожню карту» - за пропозицією європейської сторони, у випадку прийняття якої громадяни України вже восени зможуть їздити в країни Євросоюзу без віз.

www.rbc.ua

04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925