На сьогодні в Україні трішки менше 13 млн офіційно зайнятих осіб, із яких 2,7 млн пенсіонерів. Натомість пенсіонерів – вже 11 млн. Солідарна пенсійна система побудована на тому, що працюючі громадяни утримують не працюючих. Це значить, що громадян, який офіційно працевлаштований і сплачує податки забезпечує пенсією громадянина, який уже не працює. Здійснюється це через відрахування Єдиного соціального внеску (ЄСВ), що на сьогодні складає 22 %. Саме ці кошти потрапляють до Пенсійного фонду України, а відтак – до кишені пенсіонера у вигляді виплаченої пенсії. Однак, Єдиний соціальний внесок покриває витрати не лише Пенсійного фонду України. Завдяки ЄСВ в Україні на сьогодні утримуються 6,3 млн дітей до 14 років, 2,2 млн учнів та студентів, 1,7 млн безробітних та близько 1 млн непрацюючих людей із інвалідністю. Якби українська економіка була такою ж розвиненою, як у Польщі чи Литві, проблем із фінансами для непрацюючого населення не виникало б. Проте, наша економіка не така.
 
Саме через те, що наша національна економіка не така, як у розвинених європейських країнах, упродовж останніх років Пенсійний фонд України став дотаційним для уряду. Якщо говорити мовою цифр, то йдеться про прогнозовані 200 млрд у 2022 році. І це попередній підрахунок, який не враховував початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Такий стан справ призвів до того, що сьогодні видатки на пенсійне забезпечення – це найбільші витрати бюджету, які створюють левову частку податкового тиску. На пенсії витрачається 24% розширеного бюджету (2020 рік), або 11,4% ВВП. Чому так? Причин насправді є багато: демографічна криза, збільшення тривалості життя завдяки розвитку медицини, несплата податків частиною працюючого населення, трудова міграція і т.д. Ну, і слабка національна економіка.
 
Саме такий стан справ, зрештою, призвів до тих жахливих картин, які ми можемо спостерігати дорогою на роботу: бабусі і дідусі на морозі продають останні речі, щоб щось підзаробити, а отримавши певні кошти, довго вираховують на касах у супермаркетів і крамниць ціну того чи іншого товару. Дивлячись правді в очі, можна ствердити, що «солідарна система пенсійного забезпечення – банкрут. Солідарного пенсійного забезпечення в країні вже давно немає. Те, що зараз виплачують більшості літніх громадян, навіть пенсією не можна назвати – уряд просто видає допомогу по бідності людям, що втратили працездатність за віком», - стверджує контрибут’юр Forbes Дмитро Боярчук.
 
Очевидно, що український уряд не міг довго дивитися крізь пальці на те, що відбувається у житті пенсіонерів. Саме задля забезпечення гідної старості та пенсійного забезпечення в Україні розпочалася пенсійна реформа. Однак, недостатньо лише її оголосити. Адже реалізації стикається із багатьма проблемами, у тому числі із тривалістю запровадження, яка часто не на руку тим депутатам, які за будь-яку ціну тримаються свого крісла. До цього також додалися нищівні наслідки повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україні, що спричинило війну. Проте, більшість експертів та Міністерство соціальної політики переконані, що це не привід для згортання настільки важливої реформи.
 
«Це найскладніша, найдорожча і найтриваліша реформа, про яку коли-небудь говорили в Україні. Але саме в неї варто вкладати найбільші інвестиції, якщо ми бажаємо вийти на інший рівень розвитку. Ця реформа вирве з рук популістів основний інструмент руйнування країни, звільнить шлях до зниження податкового навантаження і нарешті позбавить фіскалів-державників супер-впливу, що є джерелом системних перекосів у відносинах «бізнес – держава»», - підсумовує Дмитро Боярчук.
 
Саме тому уряд на чолі із Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем доволі чітко та недвозначно заявив, що другий рівень пенсійної реформи, а саме запровадження системи обов’язкового накопичення станеться з 1 січня наступного після завершення війни року. 
 
Не варто також забувати, що із 2005 року в Україні доступний третій рівень – добровільне накопичення коштів задля подальшого пенсійного забезпечення. Одним із реалізаторів цього є Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова». Керуючись у своїй діяльності християнськими принципами господарювання, НПФ «Покрова» дозволяє вам вже сьогодні розпочати накопичення коштів заради гідної старості. Більше того, контракт із НПФ «Покрова» цілковито належить вам: ви самостійно визначаєте розмір, регулярність та тривалість внесення вкладів, ви маєте нагоду постійно спостерігати за власними накопиченнями в індивідуальному віртуальному кабінеті, а також ви звільняєте себе від волі депутатів та урядовців. Якщо ви вагаєтеся щодо накопичень, то зателефонуйте консультанту НПФ «Покрова» за номером: 0-800-501-925 або ж ознайомтеся із діяльність фонду та його пропозиціями на офіційному сайті: http://pokrovanpf.com.ua/ 
 
Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова»
 
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925