На днях українське суспільство сколихнула новина про чергове підвищення пенсій. Оксана Жолнович, Міністр соціальної політики України, зазначила, що у середньому пенсії в 2023 році зростуть на суму від 400 до 700 гривень, а середня пенсія після індексації буде складати 4200 — 4600 гривень. Варто зазначити, що у липні вже буде третє підвищення у цьому році. До цього такі кроки були здійснені у березні та квітні.
 
Міністр відразу наголошує, що підвищення пенсій стосуватиметься не усіх, а насамперед науковців, державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування. Для цього буде здійснено індексацію для майже 300 тисяч осіб.
 
Однак, чи є причини для заспокоєння?
 
В Україні вже 9 рік триває війна, спровокована Російською Федерацією. 24 лютого 2022 року вона перейшла у фазу повномасштабного вторгнення. Очевидно, що це вплинуло на демографічні процеси в країні. Демографічні процеси, які є основою для ефективного функціонування солідарної пенсійної системи. Адже вона передбачає створення пенсійного фонду для підтримки непрацюючого населення за рахунок податків працюючої категорії людей. Відповідно, для ефективності такої системи кількість зайнятого населення повинна перевищувати кількість непрацюючих верств. Не варто забувати, що до непрацюючих належать не тільки пенсіонери. Тож соціальної підтримки від держави потребують не лише вони.
 
Повернемося до вже очевидних для нас наслідків російської війни проти України. Перш за все, ми можемо констатувати погіршення демографічної ситуації. Це спричинено насамперед людськими втратами, виїздом українців за кордон, збільшенням кількості осіб з інвалідністю і т.д. 
 
На сьогодні за даними ООН, Україна входить в топ-15 країн світу з найшвидшими темпами скорочення населення. У найближчі десятиріччя скорочення населення відбуватиметься майже виключно за рахунок населення працездатного віку. 
 
За умови збереження поточних показників народжуваності, смертності та міграцій, ООН прогнозує зменшення чисельності населення України до 2050 р. на 28%. Водночас частка осіб віком 60 років і старше зросте до 32%. Це означатиме колапс пенсійної системи у теперішньому її вигляді. Тож урядовці роблять все можливе для запровадження другого рівня пенсійного забезпечення – обов’язкових пенсійних внесків. 17 квітня 2023 року на розгляд Верховної Ради України був внесений проєкт закону 9212 «Про накопичувальне пенсійне забезпечення». Наразі він опрацьовується профільним комітетом ВРУ.
 
Проте, чи цього достатньо для заспокоєння?
 
Із 2005 року Уряд України дозволив громадян самостійно піклуватися про своє майбутнє пенсійне забезпечення. Це здійснюється за допомогою добровільних внесків у недержавні пенсійні фонди. Одним із таких фондів є Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова», заснований Українською Греко-Католицької Церквою. Дбаючи про найбільш незахищені верстви населення та надихнувшись добрими намірами Блаженнішого Любомира Гузара, фонд і сьогодні, у період повномасштабної російської війни проти України, продовжує піклуватися про внески своїх учасників відповідно до християнських принципів соціального служіння. Ба більше, такий спосіб ведення діяльності дозволив НПФ «Покрова» увійти до ТОП-10 недержавних пенсійних фондів за дохідністю за минулий рік. 
 
Тож радо ділимося із вами цієї інформацією та запрошуємо ознайомитися із нашими пропозиціями за допомогою відвідин офіційного сайту фонду «Покрова» - http://pokrovanpf.com.ua/ або за телефоном гарячої лінії - 0-800-501-925. Телефонуйте нам у будь-який зручний для вас час та піклуйтеся про своє майбутнє разом із нами!
 
НПФ «Покрова»
2 червня 2023 року
 
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925