У попередній статті ми з вами досліджували «підводні камені» майбутньої пенсійної реформи, яка полягає у запровадженні обов’язкових накопичень. Вони здійснюватимуться працюючими громадянами, які сплачують ЄСВ. Саме частина із цього податку йтиме у створений державою т.зв. уповноважений фонд. А вже він займатиметься збереженням, накопиченням та примноженням ваших коштів.
 
Тож давайте розберемося із тим, а якою буде роль держави у майбутньому фонді та щодо ваших накопичень.
 
Законопроєкт № 9212, вже зареєстрований у Верховній Раді, передбачає, що держава гарантує пенсійні виплати учасникам уповноваженого фонду. Однак, щодо осіб, які виберуть недержавні пенсійні фонди, питання залишається відкритим. Саме гарантування виплат пенсійних накопичень є ключовим аспектом, який визначатиме довіру громадян до системи та держави загалом. Тому норми щодо гарантій мають бути ретельно опрацьовані та доповнені.
 
Тож Юрій Бойко, член Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), підкреслює, що у фінальному тексті закону повинен бути чітко визначений механізм застосування гарантій, а також об'єкти, випадки і правила їх застосування. Встановлення цих прозорих та зрозумілих умов необхідно здійснити ще до запуску системи.
 
Знову ж таки, законопроєкт має позитивний аспект, оскільки передбачає, що уповноважений фонд, створений державою, управлятиметься незалежною радою та незалежними ринковими інституціями, і не буде підконтрольним державі.
 
Проте, знову існує «але». У законопроєкті передбачена значна роль уряду у затвердженні основних суб'єктів системи, таких як адміністратор, компанії з управління активами та зберігач уповноваженого фонду. Це можна вважати втручанням у діяльність уповноваженого фонду, який, хоч і є державним, повинен бути окремою незалежною інституцією.
 
Також є сумніви щодо обґрунтованості об'єднання функцій адміністратора уповноваженого фонду та адміністратора Єдиного соціального реєстру в одній установі, яку визначить уряд. Ця опція потребує додаткового обговорення, оскільки зараз вона суперечить тексту самого законопроєкту.
 
Очевидно, як майбутні учасники запропонованої урядом пенсійної системи, ми повинні бути обізнаними із її функціонуванням. Принаймні, задля того, щоб зробити усвідомлений вибір. Якщо ви прагнете вже від сьогодні піклуватися про свою майбутню пенсію, то для цього достатньо звернутися до представників Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова». Вони уважно вислухають ваші побажання та нададуть усю інформацію стосовно його діяльності. Це, знову ж таки, дозволить вам зробити виважений та усвідомлений свобідний вибір. Тож запрошуємо!
 
НПФ «Покрова»,
19 червня 2023 року
 
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925