Пенсія - регулярна грошова виплата у розрахунку на місяць, яка призначається у встановленому державою порядку як захід матеріального забезпечення певних категорій осіб за принципами пенсійного страхування, загальнолюдської солідарності та субсидування.
Забезпечення прийнятного рівня доходів після досягнення пенсійного віку є відповідальністю як держави, так і громадянина. Це передбачає різні системи пенсійного забезпечення. На даний час в Україні працюють над запровадженням трьохрівневої системи пенсійного забезпечення. Вона передбачає солідарну пенсійну систему, обов’язкову накопичувальну систему, добровільну накопичувальну систему.
Що таке державна пенсія?
Державна пенсія - це регулярна виплата, що надається урядом особам, які мають на неї право, після досягнення ними пенсійного віку. Це форма пенсійного доходу, яка слугує основою для фінансової підтримки після виходу на пенсію.
Система державного пенсійного забезпечення відрізняється в різних країнах, тому конкретні деталі можуть відрізнятися залежно від країни, яку ви маєте на увазі. В Україні працюючі громадяни у формі податків сплачують Єдиний соціальний внесок. Частина коштів із нього направляються у Пенсійний фонд України. Відтак завдяки цьому та дотаціями із державного бюджету у зв’язку із нестачею коштів, Пенсійний фонд України виплачує пенсійне забезпечення теперішнім пенсіонерам. Тож таким чином, якщо ви працюючий громадянин України, який регулярно сплачує податки, то саме зараз ви підтримуєте непрацюючих громадян, у тому числі й пенсіонерів. Це – солідарна пенсійна система.
Що таке недержавна пенсія?
Недержавна пенсія є додатковою до державної пенсії. Головним засобом збереження пенсійних накопичень є недержавні пенсійні фонди (НПФ). Її головними промоутерами є самі громадяни, які прагнуть самостійно піклуватися про майбутнє пенсійне забезпечення. Із 2005 року в Україні вони роблять це за допомогою недержавних пенсійних фондів, таких як Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова».
Розмір недержавної пенсії, на яку можуть розраховувати вкладники та учасники, залежить від суми пенсійних внесків, тривалості накопичення та прибутковості інвестицій.
Коли кошти зараховуються на індивідуальний пенсійний рахунок, вони стають приватною власністю вкладника, на них поширюється право успадкування, і не можуть бути передані третім особам.
А що таке обовязкова накопичувальна пенсійна система?
Головна ідея обов'язкової накопичувальної пенсійної системи полягає в тому, щоб працівники формували власний пенсійний капітал, який буде використовуватись для забезпечення їхнього фінансового благополуччя після припинення роботи.
У такій системі певна частка заробітної плати або доходу працівника відраховується на його індивідуальний пенсійний рахунок. Ці кошти потім інвестуються або управляються пенсійним фондом, з метою їх зростання протягом років досягнення пенсійного віку.
Після досягнення пенсійного віку, учасник отримує пенсійні виплати з накопиченого капіталу. Розмір пенсії може залежати від суми внесків, тривалості участі в системі та інвестиційного доходу.
Обов'язкові накопичувальні пенсійні системи розповсюджені в багатьох країнах світу. Вони доповнюють або замінюють традиційні системи, де пенсійні виплати забезпечуються з державного бюджету або соціального страхування.
Сьогодні в Україні урядовці у межах пенсійної реформи намагаються запровадити цей рівень пенсійного забезпечення. В основному це робиться із причини недостатності солідарної пенсійної системи, що призводить до низьких, а подекуди негідних пенсійних виплат. Очевидно, що як і будь-які зміни, пенсійна реформа також наштовхується на спротив та нерозуміння.
Недержавний пенсійний фонд «Покрова»
За допомогою фахівців Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова» ви можете подбати про свою майбутню пенсію самостійно вже сьогодні. Ви також можете керувати своїми пенсійними заощадженнями онлайн в одному місці, а також використовувати пенсійний калькулятор, щоб встановити пенсійну мету і побачити, як ви можете її досягти.
Ви можете налаштувати регулярні внески та здійснювати одноразові платежі швидко та легко зі свого онлайн-кабінету.
Приєднуйтесь до Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова» зараз і візьміть під контроль свої пенсійні заощадження.
14 листопада 2023 року,
НПФ «Покрова»
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925