Недержавна пенсія - це один із способів пенсійних заощаджень, відомий як пенсія з визначеними внесками. Її мета - допомогти вам створити фінансову безпеку при виході на пенсію. На відміну від традиційних пенсійних планів, недержавна пенсія діє на основі індивідуального договору, укладеного між вами та обраним вами пенсійним провайдером чи фондом. Така схема дає вам можливість гнучко заощаджувати на пенсію, незалежно від вашого статусу зайнятості.

Що таке приватна пенсія?

Приватна пенсія, яку також називають персональною пенсією, відрізняється від державної пенсії та будь-яких пенсійних схем на робочому місці, в яких ви можете брати участь. На відміну від пенсійної програми, встановленої вашим роботодавцем, недержавний пенсійний план встановлюється особисто. Тобто, ви самостійно обираєте пенсійний фонд чи провайдера, якому надаєте перевагу.

Більшість недержавних пенсій - це пенсії з визначеними внесками, тобто їхня вартість після виходу на пенсію визначається сумою внесених вами коштів та ефективністю ваших інвестицій. Ваші пенсійні заощадження будуть розподілені між різними активами, включаючи акції, облігації, нерухомість та готівку.

Як працюють недержавні пенсійні фонди?

Недержавне пенсійне забезпечення в Україні здійснюється через недержавні пенсійні фонди (НПФ). Ось як вони працюють:

Участь: Особи, які вирішили взяти участь у недержавному пенсійному забезпеченні, можуть відкрити персональні пенсійні рахунки в ліцензованих недержавних пенсійних фондах (НПФ).

Внески: Учасники роблять регулярні внески на свої індивідуальні пенсійні рахунки. Ці внески, як правило, становлять певний відсоток від їхнього доходу і вираховуються із заробітної плати або сплачуються напряму.

Інвестиції: Накопичені кошти на недержавних пенсійних рахунках інвестуються НПФ. Інвестиції можуть включати різні фінансові інструменти, такі як акції, облігації та інші дозволені активи.

Накопичення пенсійних активів: З часом внески, зроблені учасниками, разом з доходами від інвестицій, накопичуються та зростають на їхніх недержавних пенсійних рахунках.

Вихід на пенсію: Коли учасники досягають пенсійного віку (наразі в Україні 60 років для чоловіків та 58 років для жінок), вони мають кілька варіантів. Вони можуть отримати одноразову виплату зі свого недержавного пенсійного рахунку або конвертувати його в довічний ануїтет, щоб отримувати регулярні пенсійні виплати.

Пенсійні виплати: Якщо учасники обирають варіант з ануїтетом, недержавний пенсійний фонд або страхова компанія буде здійснювати регулярні пенсійні виплати, виходячи з накопичених коштів та ставок ануїтету на момент виходу на пенсію.

Яким чином можна зняти кошти із пенсійного рахунку?

При досягненні пенсійного віку (або за 10-ть років до) ви маєте право встановити собі пенсійний вік та розпочати отримувати ваші пенсійні виплати на визначений строк. Недержавна пенсія виплачується із вибраною учасником періодичністю: щомісячно, щоквартально, раз на півроку або раз на рік. Учасник недержавного пенсійного фонду самостійно обирає, протягом якого строку проводити виплату, але не менше 10-ти років. Варто підкреслити, виплати проводяться у строки, погоджені із Адміністратором НПФ «Покрова» після опрацювання відповідної заяви від учасника. Умови та порядок проведення виплат буде узгоджується у договорі про виплату пенсії на визначений строк.

Старт у недержавному пенсійному забезпеченні

Найкраща недержавна пенсія для ваших потреб буде залежати від вашого ставлення до ризиків і ваших очікувань щодо того, як слід інвестувати вашу пенсію. Існують сотні варіантів, тому перед тим, як розпочати накопичувати кошти на пенсію, ви можете порівняти пропозиції різних недержавних пенсійних фондів.

Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» прагне допомогти вам із недержавними пенсіями. Робимо це через консервативну і безпечну модель інвестування, ваші власні побажання і постійний аналіз суспільно-політичної й економічної ситуацій в Україні та світі. Дізнайтеся більше про те, як це працює, зокрема на нашому офіційному сайті або ж за телефоном гарячої лінії.

НПФ «Покрова»,
04 грудня 2023 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925