Одним із найважливіших завдань будь-якого пенсійного фонду, окрім збереження ваших коштів, є також і їхнє примноження. Існує кілька способів, за допомогою яких ваша пенсія може зростати з часом. Одним із них є інвестування. У широкому розумінні, інвестування - це просто процес купівлі активів з метою отримання позитивного прибутку з часом. Як і інші види інвестицій, пенсійні плани складаються з різних видів активів. Основними видами активів є: облігації, готівка, товари, акції компаній та нерухомість.

Ваша пенсія, швидше за все, міститиме комбінацію активів, але їхня вага може змінюватися залежно від того, наскільки ви близькі до виходу на пенсію. Ця стратегія, відома як диверсифікація. Вона покликана насамперед розподілити рівень ризику та винагороди, оскільки кожен вид активів у залежності від обставин та ситуації на фондовому ринку поводиться по-різному.

У що інвестують пенсії?

Більшість пенсійних фондів містять суміш різних типів інвестицій, об’єднаних у план для простого та економічно ефективного інвестування. Ось короткий опис цих класів активів:

Облігації - це, по суті, позики, які інвестори надають компаніям. В обмін на їхнє фінансування компанія зазвичай виплачує інвесторам фіксований відсоток від суми облігації до повного погашення в заздалегідь узгоджену дату. Відсоткові ставки, що пропонуються за облігаціями, та термін позики можуть відрізнятися залежно від продукту. Облігації процвітають завдяки стабільності ринку, оскільки вони спрямовані на забезпечення помірного зростання для інвесторів.

Історично склалося так, що облігації вважаються «безпечними активами». Існує два типи облігацій: корпоративні та державні. Корпоративні облігації зазвичай приносять інвесторам вищий відсоток, тоді як державні облігації зазвичай вважаються більш стабільними.

Акції та паї - це одне й те саме, і по суті вони означають частки власності в компанії. Компанії можуть випускати акції і несуть відповідальність перед акціонерами за те, щоб діяти етично і створювати для них додаткову вартість. Розглянувши свою пенсію під мікроскопом, ви побачите, що, ймовірно, володієте мізерним відсотком акцій багатьох найбільших і найуспішніших світових компаній, таких як Apple і Microsoft.

Акції - це частина власності компанії, де вартість компанії, поділена на кількість випущених акцій, формує індивідуальну ціну акції, яка коливається в часі. Ціна може коливатися залежно від поточних ринкових умов, історичних показників діяльності та потенційних можливостей зростання. «Найбільші» активи у вашій пенсії - це компанії, в які ви маєте найбільші інвестиції.

Інші інвестиції. Сировинні товари - це глобальні ресурси, необхідні для повсякденного життя, а їхня вартість залежить від попиту та пропозиції. Оскільки сировинні товари охоплюють багато окремих продуктів, їх часто групують у ці три категорії:

·         Сільське господарство (какао, кава, зернові, м’ясо, соєві боби)

·         Енергетика (сира нафта, дизельне паливо, електроенергія, бензин, природний газ)

·         Метали (мідь, золото, залізо, срібло, сталь).

На вартість цих товарів можуть впливати такі фактори, як інфляція, торгові угоди і навіть погода. Сировинні товари - це сировина, яка використовується у виробництві багатьох основних товарів. Коливання їхньої вартості має зворотній вплив на бізнес і вартість життя.

Як диверсифікуються пенсії?

Більшість пенсійних фондів часто містять суміш різних типів інвестицій. Однією з найвідоміших порад щодо управління вашими грошима є стратегія «не класти всі яйця в один кошик», також відома як диверсифікація. Розподіл ваших інвестицій - чи то географічно, чи то між галузями, чи то між видами активів - означає, що якщо в одній з цих сфер виникнуть збитки, вони не матимуть серйозного впливу на ваші загальні інвестиції, що зменшує ризик.

Тож коли ви дивитеся на свій пенсійний рахунок, ви бачите загальний баланс, який є сукупною вартістю всіх ваших індивідуальних інвестицій.

Як працює у цьому напрямку НПФ «Покрова»?

Відповідно до даних від 31 серпня 2023 року, недержавний пенсійний фонд «Покрова» понад 50% інвестує у державні облігації, 13,48% - у банківські метали, 19,4% - у цінні папери іноземних емітентів, 15,85% - у банківські депозити та понад 1% - в інші активи. Якщо ж брати до уваги галузевий розподіл інвестицій, то тут переважають такі галузі: банківський сектор, банківські метали, бюджетні організації та органи, фінанси, кредит і страхування, машинобудування та інформаційно-обчислювальні технології. З усією інформацією стосовно інвестиційного портфелю НПФ «Покрова» можна ознайомитися за посиланням: http://pokrovanpf.com.ua/fund.html

Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова»
22 січня 2024 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925