З 1 березня 2024 року в Україні очікується індексація пенсій. За прогнозами, розмір індексації становитиме приблизно 13%. Однак, точні цифри ми зможемо дізнатися лише у лютому.

Підвищення пенсій зачепить усіх, чиї виплати підлягають плановій індексації. Її буде проведено за новою бальною системою, метою якої є вирівняти пенсії для людей, які вийшли на пенсію в різний час. Очікується, що після індексації середня пенсія в Україні зросте до 6 000 грн.

Що це за оновлена бальна система? Про це достатньо чітко розповів премєр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, бали вираховуватимуть відповідно до фактичної суми зарплати, яку отримував пенсіонер упродовж праці, та її відповідності середньому окладу по Україні.

Як ми знаємо, кожного місяця зайнятий громадянин України сплачує внески до Пенсійного фонду. Це – характеристика солідарної пенсійної системи, яку використовує Україна. Відтепер ці внески будуть переводитися у бали. «Якщо ви сплачували внески із зарплати, яка є середньою по країні, отримуєте 10 балів. Вище за середню по країні отримуєте, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої – 8 балів», – пояснив глава Кабінету міністрів.

Денис Шмигаль також наголосив на тому, що кожного року ці бали враховуватимуться у розмірі пенсії, беручи за основу актуальну на той час середню зарплату. Іншими словами, індексація пенсій не «застрягне» на рівні першого після виходу на пенсію перерахунку.

Таким чином, нам варто запамятати ключові моменти оновлення пенсійної системи України у 2024 році:

  • Дата: з 1 березня 2024 року
  • Розмір індексації: близько 13%, хоча можливі і лише 7%
  • Система розрахунку: бальна система
  • Мета: вирівняти пенсії для людей з різним стажем
  • Очікуване зростання середньої пенсії: до 6 000 грн

Як ми вже повідомляли, з 1 січня 2024 року в Україні зросли мінімальна пенсія та деякі інші виплати. Це пов’язано зі збільшенням прожиткового мінімуму до 2920 грн, який уряд заклав у держбюджеті на 2024 рік. Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зріс до 2361 грн. Тому мінімальна пенсія зросла до 2361 грн. Порівнюючи з 2023 роком, це на 268 грн більше.

НПФ «Покрова»
20 лютого 2024 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925