Державна пенсія – це система матеріального забезпечення громадян, які досягли пенсійного віку або втратили працездатність. Пенсійне забезпечення у вигляді виплат здійснюється Пенсійним фондом України. Сьогодні він наповнюється за рахунок працездатного зайнятого населення, яке відповідально сплачує податки. Також наповнення здійснюється через постійні дотації із державного бюджету у зв’язку із нестачою коштів для виплат усім пенсіонерам. Це вказує на недостатність теперішньої солідарної пенсійної системи.

Види державних пенсій
На даний час в Україні існує три види державних пенсій:

Пенсія за віком призначається особам, які досягли пенсійного віку та мають необхідний страховий стаж. Пенсійний вік залежить від набутого страхового стажу:

- 60 років для жінок і чоловіків, які мають страховий стаж не менше 15 років;

- 63 роки для жінок і чоловіків, які мають страховий стаж від 15 до 25 років;

- 65 років для жінок і чоловіків, які мають страховий стаж не менше 25 років.

•  Пенсія по інвалідності призначається особам, які втратили працездатність внаслідок хвороби, травми, нещасного випадку або військової служби. Пенсія по інвалідності може бути призначена як повна, так і часткова.

•  Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, який був застрахований. Пенсія у зв'язку з втратою годувальника може бути призначена як повна, так і часткова.

Розмір державної пенсії

Розмір державної пенсії в Україні визначається на основі розрахунку страхового стажу, заробітної плати (доходу) і коефіцієнта страхової суми.

Страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковму державному пенсійному страхуванню та за який сплачувались страхові внески. Звідси слідує, що чим більший страховий стаж, там більшою є сама державна пенсія.

Заробітна плата (дохід) - це заробітна плата (дохід) застрахованої особи, з якої сплачувались страхові внески.

Коефіцієнт страхової суми - це величина, що залежить від страхового стажу та заробітної плати (доходу). Коефіцієнт страхової суми може бути від 0,1 до 1,0. Чим більший страховий стаж і заробітна плата (дохід), тим більший коефіцієнт страхової суми. Згідно з законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», для призначення пенсії за віком коефіцієнт страхової суми повинен бути не менше 0,5. Розмір цього коефіцієнту визначає Пенсійний фонд України.

Розмір державної пенсії в Україні переглядається щороку з урахуванням рівня інфляції. За даними Пенсійного фонду України, у 2023 році середній розмір пенсії в Україні становить 4 100 гривень.

Якщо особа має мінімальний страховий стаж (15 років) і мінімальну заробітну плату (дохід), то її пенсія становитиме 2 100 гривень. Якщо особа має максимальний страховий стаж (30 років) і максимальну заробітну плату (дохід), то її пенсія може становити до 20 930 гривень.

У 2023 році в Україні відбулося три етапи індексації пенсій: з 1 січня 2023 року пенсії були проіндексовані на 10%, з 1 квітня 2023 року пенсії були проіндексовані на 9,3%, з 1 липня 2023 року пенсії були проіндексовані на 19,7%.

Підвищення пенсій у 2023 році було здійснено з метою компенсації зростання цін і покращення рівня життя пенсіонерів. Однак, незважаючи на підвищення пенсій, їх розмір все ще залишається недостатнім для забезпечення мінімально необхідного рівня життя.

Перспективи державної пенсії в Україні

Спостерігаючи за буденним життям пенсіонерів в Україні та беручи до уваги воєнний стан, спровокований загарбницькою війною Російської Федерації проти України, перспективи державної пенсії в Україні є неоднозначними. До цього додаються низка вже давно помітних проблем:

· Старіння населення. За прогнозами ООН, кількість людей пенсійного віку в Україні до 2050 року зросте вдвічі. Це призведе до зростання навантаження на Пенсійний фонд України, який вже останні роки є дотаційним. А це матиме своїм наслідком зниження рівня пенсійного забезпечення. До усього цього варто також додати наслідки війни, такі як загибель молодого покоління, мобілізація, від’їзд за кордон працездатного населення, руйнування економіки та інфраструктури.

· Тінізація економіки. Тіньова економіка в Україні становить значну частину ВВП. Також потрібно враховувати несплату податків, що здійснюється великою частиною працездатного населення. Відповідно, усе це призводить до зменшення надходжень до Пенсійного фонду України.

·  Низький рівень заробітньої плати. Середня заробітна плата в Україні є низькою. Це призводить до зниження рівня пенсій, оскільки розмір пенсії залежить від заробітної плати.

Саме тому в Україні розпочалася реалізація пенсійної реформи, спрямована на підвищення рівня пенсій і забезпечення їхньої стабільності. З 2005 року державне законодавство врегулювало діяльність недержавних пенсійних фондів. Тож громадяни України мають можливість добровільно і самостійно піклуватися про своє пенсійне забезпечення. А з 2022 року розпочалося запровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи. Вона дозволить громадянам самостійно формувати свій майбутній пенсійний капітал і, відповідно, отримувати більш високі пенсії.

Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» з 2008 року допомагає українцям піклуватися про їхнє майбутнє пенсійне забезпечення. Упродовж цього періоду діяльності нам вдалося успішно перейти через економічну кризу 2008 року та економічну кризу, породжену пандемією Covid-19. Сьогодні ми ефективно намагаємося подолати наслідки війни проти України. Тож якщо у вас виникло бажання вже сьогодні розпочати свій шлях піклування про власне пенсійне забезпечення, НПФ «Покрова» готовий вам у цьому допомогти.

Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова»,

06 березня 2024 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925