Громадянин України має можливість подати заявку на пенсію за віком у будь-який момент після набуття відповідних прав. Однак, якщо ви плануєте виходити на пенсію у 2024 році, корисно заздалегідь ознайомитися зі змінами та підготувати необхідну документацію. Тож ми вирішили вам у цьому допомогти.

Хто має право вийти на пенсію у 2024 році?

Перш за все, визначимо, хто саме має право виходити на заслужений пенсійний відпочинок у 2024 році. Згідно зі Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», протягом періоду з 1 січня по 31 грудня 2024 року на пенсію за віком мають право такі особи:

  • Особи, які досягли пенсійного віку 60 років, за умови наявності страхового стажу не менше 31 року;
  • Особи, які досягли пенсійного віку 63 років, за умови наявності страхового стажу не менше 21 року;
  • Також особи, які володіють мінімальним страховим стажем не менше 15 років при досягненні 65 років.
Віднайшли себе у цих приписах? Тоді, йдемо далі.

Важливим є період подання заявки про призначення пенсії за віком. Для вашої якнайбільшої користі, потрібно її подати не пізніше 3-х місяців з дня досягнення пенсійного віку. Тоді ви отримаєте пенсійні виплати з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку. Якщо є ви протермінуєте три місяці із подачею заявки – пенсію призначать з дати звернення за нею.

Які зміни нам принесла війна?

У період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його закінчення або скасування зміни у законодавстві стосуються осіб, які проживають чи проживали на території, де відбуваються військові дії, або на тимчасово окупованій території України. Якщо звернення за призначенням пенсії відбулося в цей період, за умови, що термін звернення не минув на момент 24 лютого 2022 року, пенсія призначається:

  • за віком - з дня, який настає за днем досягнення пенсійного віку;
  • за інвалідністю - з дня встановлення інвалідності;
  • у зв’язку з втратою годувальника - з дня, який настає за днем смерті годувальника;
  • за вислугу років - з дня, що настає за днем звільнення з роботи, яка дає право на пенсію за вислугу років, але не раніше 24 лютого 2022 року.
Які документи потрібні і куди їх подавати?

Далі формуємо документи для подання на призначення пенсійного забезпечення. Перелік основних документів, які подаються для призначення пенсії:

  1. паспорт;
  2. реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
  3. документи про страховий стаж – трудова книжка, диплом (денна форма навчання), військовий квиток, тощо;
  4. довідка про заробітну плату за 60 місяців підряд до липня 2000 року (за бажанням пенсіонера);
  5. документи, які засвідчують особливий статус особи (за наявності).
Як подати документи для отримання пенсії?

У Пенсійному фонді України діє зручна система обслуговування громадян: заяву на призначення пенсії та необхідні документи можна подати в будь-який сервісний центр обраного головного управління Пенсійного фонду України або електронно через вебпортал електронних послуг ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Для тих, хто не має кваліфікованого електронного підпису, на вебпорталі електронних послуг ПФУ доступна опція подання заяви через Дія.Підпис. Щоб скористатися цим, потрібно зареєструватися в мобільному додатку Дія, активувати Дія.Підпис та підготувати скан-копії необхідних документів.

Варто наголосити, що пенсію за віком можуть також призначити автоматично (без звернення особи) з наступного дня після досягнення віку 60 років, якщо в реєстрі застрахованих осіб є інформація про стаж до 2004 року і були подані необхідні документи для оцифрування трудової книжки чи інші документи про стаж.

Як отримати додаткову пенсію учасникам НПФ «Покрова»?

Коли ви досягаєте пенсійного віку (або за 10 років до нього), ви можете встановити свій пенсійний вік та розпочати отримання пенсійних виплат на певний період.

Особливості отримання пенсії на певний період:
  • Вибираєте, як часто хочете отримувати пенсію: щомісяця, щокварталу, раз на півроку або раз на рік.
  • Самі вибираєте період отримання, проте не менше 10 років.
  • Виплати проводяться в згодований з Адміністратором ПФ «Покрова» строк після подання відповідної заяви.
  • Умови та порядок отримання пенсії на певний період будуть визначені у договорі, який укладається з вами.
Також у вас завжди залишається право на одноразову виплату.
НПФ «Покрова»
28 травня 2024 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925