Пенсія або ж пенсійний вік – це лише один із етапів нашого життя. Спочатку ми повзаємо та вчимося говорити, йдемо до школи, здобуваємо освіту в університетах, влаштовуємося на роботу, реалізовуємо своє покликання і, врешті, виходимо на пенсію. Кожен із цих етапів позначений певними особливостями та викликами та, водночас, кожен із них ми прагнемо прожити щасливо. Тож варто вже тепер запитувати себе: а що я повинен зробити вже сьогодні, щоби при виході на пенсію почувати себе щасливим та насолоджуватися кожною миттю життя?

Як виглядає вихід на пенсію в наші дні?

В Україні пенсійний вік для жінок та чоловіків становить 60 років. Це означає, що у той момент, коли ви відзначатимете свій 60-ий день народження, ви можете виходити на заслужену пенсію. Однак, для призначення пенсії за віком, необхідно мати певний страховий стаж.

Станом на 8 грудня 2023 року, мінімальний страховий стаж для призначення пенсії за віком становить:

  • 15 років - для осіб, які народилися до 31 грудня 1961 року;
  • 20 років - для осіб, які народилися з 1 січня 1962 року по 31 грудня 1966 року;
  • 25 років - для осіб, які народилися з 1 січня 1967 року по 31 грудня 1971 року;
  • 30 років - для осіб, які народилися з 1 січня 1972 року по 31 грудня 2017 року;
  • 35 років - для осіб, які народилися з 1 січня 2018 року.

Тобто, якщо ви народилися до 31 грудня 1961 року, то можете вийти на пенсію у 60 років, маючи страховий стаж не менше 15 років. Якщо ви народилися з 1 січня 1962 року по 31 грудня 2017 року, то можете вийти на пенсію у 60 років, маючи страховий стаж не менше 30 років. Якщо ви народилися з 1 січня 2018 року, то можете вийти на пенсію у 60 років, маючи страховий стаж не менше 35 років.

Якщо ж у вас немає достатнього страхового стажу і не вистачає років зайнятості, то ви можете вийти на пенсію у 60, 63 чи 65 років. Можливо, ви віддасте перевагу продовженню роботи та заощадженням, залежно від ваших обставин. Ваше трудове життя, а також стан здоров’я, фінансова стабільність, життєві цілі, які ви маєте, а також ваша сім’я та соціальне життя - все це відіграє важливу роль, коли мова йде про пенсійне планування.

Чому це так важливо? Тому що це впливає на розмір ваших пенсійних виплат. А це, як ми розуміємо, суттєва частина для задоволення наших потреб та відчуття себе щасливими. Розмір пенсії в Україні залежить від страхового стажу, заробітної плати та інших додаткових факторів.

Продовження робочого життя

Досягнення етапу, коли ви можете повністю припинити працювати, відкриває різні можливості. Дехто може вирішити повністю вийти на пенсію і присвятити свій час заповітним хобі та пристрастям, наприклад, подорожам або проведенню часу з родиною. Однак існують й інші варіанти.

Люди, які відчувають себе фізично і розумово працездатними, можуть віддати перевагу переходу на неповний робочий день, що забезпечує більшу гнучкість і свободу. Крім того, віддалена або домашня робота є альтернативою традиційним офісним умовам. Для тих, хто має власний бізнес, рішення продовжити роботу після досягнення «типового» пенсійного віку дозволяє їм залишатися залученими та активними.

Фінансова стабільність

Враховуючи численні фактори, визначення фінансового забезпечення на пенсії може здаватися надскладним завданням. У вас може бути кілька пенсійних накопичувальних рахунків, або ж нерухомість, яку ви плануєте здавати в оренду, або ще інші форми заощаджень. Окрім пошуку додаткових джерел доходу, дехто вдається до зміни способу життя. Наприклад, людина може переїхати в менший будинок, відмовитися від поїздок або скоротити споживання енергії.

Якщо ж ви ще не збираєтеся виходити на пенсію, а продовжуєте працювати, то подумайте над наступними порадами задля того, щоб забезпечити собі фінансову стабільність на пенсії та безтурботне життя:

  • Розпочніть заощаджувати якомога раніше. Чим раніше ви почнете заощаджувати, тим більше часу у вас буде для накопичення коштів. У цьому випадку ви можете скористатися послугами недержавних пенсійних фондів, таких як НПФ «Покрова»;
  • Регулярно робіть внески. Не зважаючи на вибір недержавного пенсійного фонду чи іншого способу накопичення, це потребує ретельності та систематичності. Навіть невеликі внески, які ви робите регулярно, можуть мати значний вплив на розмір ваших заощаджень.
  • Вкладайте кошти в різноманітні активи. Це допоможе вам зменшити ризик і підвищити потенційну віддачу від ваших інвестицій.
  • Оцінюйте свої потреби. Складіть бюджет і визначте, скільки грошей вам потрібно буде щомісяця для задоволення ваших потреб у пенсійному віці.

Якщо ви хочете забезпечити собі фінансову стабільність на пенсії, вам необхідно ретельно продумати свої фінансові цілі і розробити план дій. Якщо ви потребуєте допомоги у цьому, то зверніться за номером гарячої лінії до команди Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова».

Здоровя та життєві очікування

У середньому чоловіки в Україні живуть 70 років, а жінки - 74,9 років.

Гарна новина полягає у тому, що середня тривалість життя в Україні має тенденцію до зростання. У 1990 році вона становила 66,6 років. Зростання середньої тривалості життя в Україні пов'язано з рядом факторів, включаючи покращення медичного обслуговування, збільшення рівня життя та зниження рівня смертності від неінфекційних захворювань.

Однак, погана новина: середня тривалість життя в Україні все ще нижча, ніж у більшості розвинених країн. У 2023 році середня тривалість життя в Європі становить 75,7 років.

Очевидно, що ми не маємо можливості передбачити тривалість власного життя. Тим не менше, цей аспект потрібно враховувати при підготовці та виході на пенсію. Адже яким чином по-іншому можна вирахувати потрібні кошти на майбутнє?

Водночас не варто забувати й про стан власного здоровя. Інколи він може спонукати людину вийти на пенсію швидше або ж навпаки – продовжувати працювати.

Щоб зберегти здоров'я в пенсійному віці, важливо:

  • Слідувати здоровому способу життя, включаючи регулярні фізичні вправи, здорове харчування та достатній сон;
  •  Регулярно проходити медичні огляди;
  •  Забезпечити собі доступ до якісної медичної допомоги.

Конкретні цілі

Коли ви наближаєтесь до бажаного пенсійного віку, цілком природно почати думати про майбутнє і про те, що ви хочете зробити з новою свободою. Якщо ви мрієте подорожувати світом, виїхати на пенсію за кордон, оновити інтер'єр свого будинку, навчитися новим навичкам або зайнятися хобі, зараз саме час почати планувати, як втілити ці мрії в реальність.

Оволодіння новими навичками - чудовий спосіб зберегти розум активним і зайнятим на пенсії. Незалежно від того, чи це гра на інструменті, малювання, письмо або вивчення нової мови, існує безмежна кількість можливостей для інтелектуальних і творчих занять.

Якщо ви завжди хотіли спробувати щось нове, хобі на пенсії - це чудовий спосіб реалізувати свої інтереси та розважитися. Від садівництва та кулінарії до деревообробки та фотографії - існує незліченна кількість хобі на вибір.

Віддавати свій час громаді - це чудовий спосіб залишатися активним і залученим у життя після виходу на пенсію. Волонтерство може допомогти вам налагодити звязок з іншими людьми, змінити світ на краще, а також використати свої навички та досвід для позитивного впливу на нього.

Однією з найбільших радостей виходу на пенсію є можливість проводити більше часу з близькими. Незалежно від того, чи ви проводите час з чоловіком/дружиною, дітьми чи онуками, плекання сімейних стосунків - це вірний шлях до щастя та самореалізації на пенсії.

Планування соціального життя

На додаток до подорожей і дозвілля, важливо подумати про своє соціальне життя на пенсії. Чи хочете ви залишатися на зв’язку зі своїми нинішніми друзями та родиною, чи хочете розширити своє коло спілкування і познайомитися з новими людьми? Чи є якісь конкретні види діяльності або групи, в яких ви хотіли б брати участь?

Плануючи заздалегідь і роблячи свідомий вибір, ви можете створити повноцінне і щасливе життя на пенсії, яке відповідатиме вашим індивідуальним потребам і бажанням. Пам'ятайте, що не існує правильного чи неправильного способу виходу на пенсію, тому найголовніше - робити те, що зробить вас щасливим і задоволеним.

Отож, для того, щоби жити щасливо у пенсійний період важливо розпочати планування цього вже тут і тепер. Чим раніше ви розпочнете планувати, тим більше часу у вас залишиться для накопичення фінансів, зміцнення власного здоровя чи налагодження здорових соціальних звязків. У випадку із фінансами вам радо може допомогти Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова», який здатен не лише зберегти ваші заощадження до моменту виходу на пенсію, але й завдяки ефективним інвестиціям збереже їх від інфляційних впливів та примножить. Тож якщо ви готові піклуватися про свою пенсію вже сьогодні – звертайтеся до НПФ «Покрова»!

НПФ «Покрова»
19 червня 2024 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925