З 1 січня 2024 року в Україні підвищено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. У свою чергу, це призвело до зміни розміру гарантованих пенсійних виплат. Інформацію про це розмістили на сайті Верховної Ради України.

У зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму зріс і максимальний розмір пенсії, який тепер становить 23 610 гривень. Очевидно, що не у всіх. І це тільки тоді, коли людина володітиме усіма можливими надбавками і доплатами.

Сучасна пенсійна картина в Україні

Хоча в 2024 році пенсії в Україні були збільшені, значна частина пенсіонерів, а саме 26,14% досі отримують виплати менше 3 тисяч гривень. Натомість, лише 12,48% пенсіонерів від загальної кількості отримують пенсії, які перевищують 10 тисяч гривень.

Таким чином, загальна картина пенсійного забезпечення в Україні на даний час виглядає так:

  • 26,14% громадян України виживають із пенсіями, які не перевищують 3 000 гривень;
  • 17,32% українців мають пенсійні виплати в діапазоні від 3 001 до 4 000 гривень;
  • 18,59% громадян отримують пенсію від 4 001 до 5 000 гривень;
  • 25,47% мають пенсійні виплати від 5 001 до 10 000 гривень;
  • 12,48% пенсіонерів отримують понад 10 000 гривень пенсійного забезпечення.

Це означає, що середня сума пенсійної виплати на 1 липня становила 5 816,62 гривні. Для працевлаштованих пенсіонерів ця цифра вища і становить 6 216,20 гривні.

Очікування і реальність

Очевидним фактом є те, що усі ми прагнемо потрапити до останньої категорії людей і не мати жодних проблем із фінансовим становищем на пенсії. Ми плекаємо мрії про подорожі на старості літ, про можливість допомоги своїм внукам стати на ноги, про безтурботне проживання десь поблизу природи, тощо. Але чи це є можливим в Україні, якщо класти усі яйця в один кошик? Скоріш за все, що так не вдасться. Однак, це не причина для розчарування, а радше стимул для пошуку альтернативних рішень. Тим більше, що такі рішення знаходяться зовсім поруч.

Недержавне пенсійне забезпечення

Йдеться про недержавне пенсійне забезпечення, яке із 2005 року забезпечується недержавними пенсійними фондами. Воно побудоване на тому, що будь-яка охоча особа упродовж зайнятого періоду, тобто періоду працевлаштування, має можливість здійснювати внески у фонд, який їй гарантує їхнє збереження, збільшення та виплату у пенсійному віці. Тобто фонд виступає своєрідним сейфом для збереження, та ще й збільшення завдяки праці із фінансами через інвестиційну політику. Адже гроші, які не задіяні на ринку, дуже швидко втрачають свою цінність.

Одним із таких недержавних пенсійних фондів є НПФ «Покрова». Фонд, покликаний до життя св. п. блаженнішим Любомиром Гузаром, Главою Української Греко-Католицької Церкви, для забезпечення потребуючим та відкинутим членам суспільства гідної старості через християнські принципи господарювання. Водночас йдеться не лише про потребуючих, але й про фінансово грамотних людей, які здатні вміло розпоряджатися власними коштами та стратегічно піклуватися про власне майбутнє. Тож якщо ви досі не з нами, то ми чекаємо саме на вас!

НПФ «Покрова»
03 вересня 2024 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925