Українська держава продовжує піклуватися про гідне життя осіб пенсійного віку. У звязку із цим, вона запроваджує різноманітні доплати і надбавки, на які можуть розраховувати пенсіонери із низькими зарплатами. Це дозволить їм жити більш гідно та забезпечити собі певну стабільність на старості.

Розмір мінімального пенсійного забезпечення

На сьогодні громадяни України, які володіють стажем роботи понад 30 років та досягли 65-річного віку, гарантовано отримуватимуть пенсію у розмірі не менше 40% від встановленої в Україні мінімальної заробітної плати. Враховуючи, що нині мінімальна зарплата становить 8000 гривень, мінімальний розмір пенсії для таких пенсіонерів має становити щонайменше 3200 гривень. Наразі ж фактичний розмір мінімальної пенсії дещо вищий і становить 3370 гривень.

Додаткові виплати для пенсіонерів

Але якою є ситуація із тими пенсіонерами, які отримують менше 40% від мінімальної заробітної плати? Для них держава також має хороші новини: їм передбачені додаткові виплати. І призначаються вони автоматично.

Більше того, особливі умови передбачені для пенсіонерів, які досягли 70-річного віку. Вони отримують додаткові доплати за вік, розмір яких поступово збільшується.

  • від 70 до 74 років — отримують додатково 300 гривень;
  • від 75 до 79 років — отримують додатково 456 гривень;
  • від 80 років — отримують додатково 570 гривень.
Яким чином отримати додаткові виплати?

Але, очевидно, залишається запитання: а яким чином можна отримати ці додаткові автоматичні виплати? Чи потрібно пенсіонерам із низькими пенсіями щось для цього зробити?

Насамперед, вікова надбавка до пенсійного забезпечення при настанні 70-річного віку здійснюється автоматично. Доплата буде призначена в місяці, коли людині виповнюється потрібний вік. Але якщо день народження припав на період, коли пенсію вже порахували, то додаткові гроші додадуть наступного місяця.

Окрім того, існують певні категорії людей, які можуть самостійно звернутися стосовно доплат у розмірі 800 гривень. Йдеться про осіб, що проживають на самоті і потребують особливого догляду; пенсіонерів після 80 років, які мають отримувати особливий догляд і не мають близьких працездатних родичів; літніх людей, що мають значні ускладнення через стан здоров’я. Для цього їм потрібно:

  • звернутися до Управління соціального захисту у вашому регіоні;
  • написати спеціальну заяву;
  • зібрати пакет документів – паспорт, ідентифікаційний номер, висновок лікарсько-консультативної комісії про потребу у допомозі, витяг з Пенсійного фонду щодо відсутності інших надбавок.

Як тільки комісія підтвердить право на виплати, вам автоматично нарахується ця надбавка.

Чи можливо забезпечити гідну старість без державних надбавок?

Варто нагадати, що існує й інший спосіб забезпечення гідної пенсії. Йдеться про недержавне пенсійне забезпечення, яке здійснюють недержавні пенсійні фонди. Будь-який громадянин України після 2005 року має право звернутися до обраного ним недержаного пенсійного фонду, обрати для себе спосіб, розмір та регулярність внесків та підписати пенсійний контракт. Відтак при стабільному здійсненні внесків до цього фонду сам фонд гарантує збереження накопичених коштів, їхнє примноження завдяки інвестиціям у фінансові механізми та виплату при настанні пенсійного віку.

Тож якщо ви схильні самостійно розпоряджатися власними коштами та стратегічно планувати власне майбутнє, зокрема на пенсії, Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» готовий вам у цьому допомогти!

НПФ «Покрова»
11 вересня 2024 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925