Хто сказав, що після 60-ти життя закінчується? Ринок праці в Україні відкриває нові можливості для пенсіонерів. Дізнайтеся, де і скільки заробляють досвідчені фахівці.

Попит на пенсіонерів

У зв’язку із воєнним станом в Україні змінюється ринок праці. Відповідно до нещодавнього дослідження Work.ua, у липні цього року помітно зросла кількість вакансій для пенсіонерів, ветеранів та фахівців з англійською.

Водночас за минулий місяць підвищення спостерігалося не лише у запитах на працівників старшого віку, а й у зростанні середньої заробітної плати, кількості вакансій і конкуренції шукачів. Адже роботодавці все ще відчувають гостру нестачу працівників робітничих професій та сфери транспорту, медиків і будівельників.

Втрата запалу до праці?

Ще одне дослідження, акцентуючи свою увагу на трудовій мотивації, дійшло висновків, що в Україні значно знижується кількість кадрів під час війни. Йдеться як про людей молодого віку до 30 років, так і про пенсіонерів.

Михайло Міщенко, заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова, підкреслює, що у 40% працевлаштованих українців рівень самооцінки працездатності після початку повномасштабної війни знизився. «Серед них частка респондентів молодшого віку (до 30 років) збільшилася до 34%. Також став вищим відсоток у тих, кому понад 60 років — до 52%», — додав Міщенко, представляючи результати соцдослідження в межах проєкту «Трудові ресурси для повоєнного відновлення України: проблеми і шляхи вирішення». Основними причинами такого стану є очевидний постійний стрес і тривожність з причини війни, невідповідність заробітної плати зусиллям на роботі, а також часті переїзди задля забезпечення безпечного простору.

«Міграція триває, особливо потерпає Харківська, Сумська області. Якщо говорити про дефіцит фахівців, то насамперед зазначу агрогалузь. Також наголошу на нестачі робітників у будівництві. Будівельні роботи наразі перебувають не в гарячому стані, проте тривають, особливо під держзамовлення. Страждає і машинобудування», — розповіла Фокусу HR-експертка, власниця HR-агентства Домініка Іванова-Бекар. Це ж саме підтверджують запити на інтернет-ресурсі «Work.ua».

Перешкоди для пенсіонерів

Незважаючи на такий набір вакансій на різних платформах із пошуку роботи, які запрошують не лише молодь, але й людей середнього та старшого віку, ми й надалі спостерігаємо пенсіонерів під час робіт з малими окладами: прибиральники, ліфтери, двірники, сторожі і т.д. Але чому така тенденція продовжується? У чому проблема?

Провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко бачить причину у небажанні людей старшого віку підвищувати власні компетенції заради збільшення зарплати.

«Мало стимулів людям навчатися. Для того, щоб навчання впродовж життя стало реальністю і необхідною нагальною потребою людини, потрібно, щоб був зв’язок між кваліфікацією, знаннями та заробітною платою. У нас в країні давно склалося так, що зарплата визначається, швидше, сектором зайнятості, де є високі зарплати. Це або дуже шкідливі умови роботи, або вищі посади, зокрема в уряді і бізнесі. Зауважу, що навіть серед працівників медицини та освіти, які мають підтверджувати та підвищувати кваліфікацію за законом, не є очевидним зв’язок компетенцій із зарплатою. На жаль, в Україні ця тенденція відсутня. І це дуже сильно підриває мотивацію навчатися», — сказала Ткаченко.

До цього усього також додаються відсутність достатніх цифрових компетенцій, наявність хронічних захворювань, давня незацікавленість роботодавців у залученні осіб 60+ через небезпеки, пов’язані із здоров’ям. Хоча, остання причина у звязку із нестачею працівників вже не виглядає настільки непереборною.

Що пропонує для пенсіонерів ринок праці?

Видання «Фокус» дослідило, які вакансії здебільшого пропонують людям старшого віку в Україні. Перш за все, йдеться про сферу обслуговування, транспортну галузь, робочі спеціальності на виробництвах. Щодо рівня зарплат, то він коливається від 8 тис. грн (прибиральниця у готелі) до 36 тис. грн (кур’єр із власним авто).

Війна стала каталізатором змін для багатьох українців. Цікавий парадокс виявили дослідники Центру Разумкова: понад половина респондентів старшого віку готові навчатися, щоб отримати кращу роботу. Проте, як зазначає вже згадана попередньо експертка Лідія Ткаченко, «це більше декларація бажань, аніж конкретний план». Натомість, гнучкий режим роботи для них є пріоритетнішим. Це свідчить про те, що бажання змінюватися є у людей різних вікових категорій, але їхня готовність до конкретних дій може відрізнятися.

Тож, як бачимо, все залишається у руках і голові конкретної людини. Якщо вона готова до впровадження змін у своє життя через навчання і підвищення компетенцій, компанії та ринок праці вийдуть їй назустріч задля задоволення її очікувань стосовно заробітної плати чи умов праці. Натомість, якщо вона не прагне зростати і вдосконалюватися, їй залишається шукати спеціальності та роботу, які не користуються популярністю серед інших категорій населення.

Те ж саме стосується пенсійного забезпечення. Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» вже сьогодні пропонує хороші умови для забезпечення собі гідної старості та пенсійного забезпечення. Для цього потрібно зробити перший крок: взяти відповідальність за власне пенсійне забезпечення у свої руки. Тобто, розпочати здійснення внесків у пенсійних фонд задля їхнього накопичення, збереження та примноження. І тоді, на старості літ не прийдеться проводити свій вільний час у пошуках вакансій чи підробітках на різних роботах лише заради задоволення найменших потреб.

НПФ «Покрова»
25 вересня 2024 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925