З віком психічне та фізичне здоровя можуть погіршуватися швидше. За даними Age UK, депресія вражає близько 22% чоловіків і 28% жінок старше 65 років, а 36% людей у віці 65-74 років страждають від довготривалих розладів здоров’я. Ось чому дуже важливо дбати як про своє психічне благополуччя, так і про фінансове здоров'я на пенсії.

  • Самотність

Самотність - поширений виклик для пенсіонерів, особливо для тих, хто живе один. Без рутинної роботи часто зменшується мотивація виходити з дому або спілкуватися з іншими людьми. З погіршенням фізичного здоров’я бажання або здатність залишатися активним і соціальним також може зменшитися, що може призвести до відчуття ізоляції.

Щоб боротися з самотністю, подумайте про те, щоб залишатися соціально активними.

  • Тривога

Тривожність - це поширена проблема психічного здоров’я, від якої страждають люди різного віку, і яка часто стає більш вираженою під час стресових переходів, таких як вихід на пенсію. Вона може проявлятися у вигляді психічних симптомів, таких як нездатність розслабитися, або фізичних симптомів, таких як головний біль і біль у грудях.

  • Депресія

Депресія - ще одна проблема, яка турбує багатьох пенсіонерів, часто спричинена відчуттям втрати - чи то сенсу життя, чи то зменшення доходу. Близько 25% людей старше 65 років відчувають депресію. Хоча зміна способу життя та підтримка друзів чи родини можуть допомогти, в деяких випадках може знадобитися професійне лікування.

  • Деменція

Деменція, часто повязана з втратою памяті, може вражати людей будь-якого віку, але більш поширена серед людей похилого віку. За даними Товариства Альцгеймера, 1 з 6 людей старше 80 років страждає на деменцію. Хоча вона навряд чи торкнеться вас у пенсійному віці, ризик може збільшитися в подальшому житті.

Психічне здоровя та фінансові проблеми

Фінансовий стрес може вплинути на психічне здоровя також на будь-якому етапі життя. Адже нестача грошей та бідність часто провокують проблеми із ментальним здоровям. Водночас він може посилюватися з наближенням або виходом на пенсію. Фінансові проблеми та психічне здоров’я пов’язані між собою набагато тісніше, аніж може видатися на перший погляд. Тому дуже важливо знайти ефективні способи управління ними обома. Зокрема через піклування про власну недержавну пенсію упродовж періоду зайнятості та регулярного накопичення коштів.

Як покращити психічне здоровя

Піклування про власне ментальне здоровя на пенсії є дуже важливим. На щастя, з підвищенням рівня обізнаності про психічне здоров’я в Інтернеті з’являється все більше безкоштовних ресурсів. Пропонуємо вашій увазі деякі загальні рекомендації щодо цього.

  • За всяку ціну підтримуйте соціальні контакти із найріднішими, залишайтеся на зв’язку з родиною та друзями;
  • Не нехтуйте нагодами для спілкування і ділення з однолітками, приєднуючись до спільнот за інтересами;
  • Задля того, щоби не відчувати себе перевантаженими і втомленими, зменшіть кількість зобов’язань;
  • Підтримуйте здорове харчування і не забувайте про заняття спортом;
  • Будьте терпимими і добрими до себе;
  • Попросіть про допомогу, якщо вам потрібна підтримка.

Не забувайте, що поруч завжди є люди, які готові прийти на допомогу. Навіть якщо ви не звикли довіряти їм своїх проблем і все прагнете вирішувати самостійно.

НПФ «Покрова»
22 жовтня 2024 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925