Розпочинаючи з 1 березня 2024 року, в Україні відбулася значна індексація пенсій. Проте, це не єдина новина. Адже також саме цього року продовжують збільшуватися вимоги до страхового стажу.

Загалом 2024 рік не потішив значними змінами щодо пенсійного забезпечення. Особливо, це стосується розміру пенсій, за яким ми настільки пильно спостерігаємо. Проте, збільшення чекало на нас з іншої сторони. І стосується воно страхового стажу.

Як зазначає заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко, Україна продовжує рухатися у напрямку, визначеному 26 статтею Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», згідно з яким, починаючи з 2018 року, щороку стаж, необхідний для виходу на пенсію, збільшується на 1 рік. Зупиниться цей процес у 2028 році, коли середній розмір страхового стажу повинен буде складати 35 років.

Сьогодні ж середній страховий стаж по Україні складає близько 32 роки. Тож для того, щоби вийти на пенсію за віком у 2024 році, потрібно напрацювати такий страховий стаж:

  • 60 років – за наявності не менше 31 року страхового стажу;
  • 63 роки – за наявності не менше 21 року страхового стажу;
  • 65 років – за наявності від 15 до 21 року страхового стажу.

Яким же чином страховий стаж впливає на пенсійне забезпечення в Україні?

Багато хто може легковажити цим моментом упродовж працездатного віку. Проте, у нашій державі страховий стаж істотно впливає на пенсійне забезпечення. Поряд із заробітною платою, з якої сплачувалися страхові внески, він є одним із двох ключових факторів, що визначають розмір пенсії. Іншими словами, чим більшим є досягнутий страховий стаж, тим вищим є пенсійне забезпечення, а отже, кількість грошей.

Важливо також зазначити, що українське законодавство передбачає пільгові умови зарахування страхового стажу для деяких категорій осіб, наприклад, для людей з інвалідністю, учасників бойових дій, багатодітних матерів. Окрім цього, у певних випадках страховий стаж, набутий за кордоном, може бути зарахований до українського страхового стажу.

Тож, як ви бачите, нехтувати цим не варто. Як і не варто нехтувати можливістю самостійно подбати про власне пенсійне забезпечення через накопичення у недержавних пенсійних фондах. Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» вже упродовж 16 років надає ефективні послуги для власних учасників не лише піклуючись про збереження вкладів, але й про їхнє примноження завдяки вдалій інвестиційній політиці. Якщо бажаєте дізнатися про це ще більше – відвідайте наш офіційний сайт за адресою: https://pokrovanpf.com.ua/index.html або з сконтактуйте із нашою консультаційною командою за номером: 0-800-501-925.

Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова»,
08 квітня 2024 року
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925