В Україні розрахунок пенсії став складнішим через часті зміни в системі. Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович зазначила, що зараз система включає безліч доповнень і коригувань, які не дозволяють багатьом людям самостійно вирахувати власне пенсійне забезпечення.

Цей факт спонукає українську владу запровадити зміни у методах розрахунку пенсійного забезпечення для громадян. Нова система враховуватиме лише два основних параметри: кількість відпрацьованих років та суму внесків, які особа робила щомісяця. Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю «Укрінформу».

Пенсійна система України: складові

За словами міністерки, сучасна пенсійна система в Україні складається з кількох компонентів:

·солідарної частини;

·обов'язкової накопичувальної частини;

·добровільної накопичувальної частини.

Попри це, українські чиновники працюють над впровадженням професійної накопичувальної системи.

«Сьогоднішня система часто і багато піддавалася змінам. І через це обрахунок пенсії ускладнився. Наразі вона містить масу добавок і дотяжок, наприклад, враховується дотяжка до прожиткового мінімуму, дотяжка за стаж, тощо. Люди вимушені йти до фахівців, щоб вирахувати свою пенсію, бо самому це зробити майже неможливо. І ми хочемо спростити цей механізм», — сказала Оксана Жолнович.

Пропозиція щодо нового розрахунку пенсій

Згідно із пропозиціями, кількість відпрацьованих років та кількість внесків, які людина сплачувала щодня, конвертуватиметься у певну кількість балів. Відтак вартість одного бала дорівнюватиме 30% від середньої зарплати в конкретному році. Тому особа, яка пропрацювала 35 років, може сподіватися на 30% своєї зарплати як частину пенсійного забезпечення відповідно до солідарної системи у майбутньому.

Оксана Жолнович розповіла, що сукупно це дасть заміщення лише в солідарній пенсійній системі на рівні 40% від заробітку особи. «Солідарний внесок у пенсійну систему становить 18%, а ми повертаємо 40%. Це приріст у два рази – жоден банк такого приросту не дає», — додала вона.

«Пенсійний калькулятор»: можливість заглянути у майбутнє?

Багатьох громадян України, які наближаються до настання пенсійного віку, все більше турбує питання про розмір майбутнього пенсійного забезпечення. Тепер українці матимуть нагоду без надмірних зусиль здійснити розрахунок своїх майбутніх пенсійних виплат від держави. Можна це зробити за допомогою «Пенсійного калькулятора», який визначає орієнтований розмір пенсійних виплат на основі введених користувачем персональних даних.

Для цього вам потрібно:

1.зареєструватися на порталі Пенсійного фонду України (ПФУ) через власний електронний підпис;

2.отримати доступ до інформації з Реєстру застрахованих осіб;

3.ознайомитися у Реєстрі із персональними даними та відомостями про трудову діяльність;

4.ввести персональні дані до «Пенсійного калькулятора», який на їхній основі здійснить розрахунок орієнтованої майбутньої пенсії.

За словами розробників «Пенсійного калькулятора», користувач може також самостійно встановити умови для розрахунку пенсії, зокрема:

· обрати метод розрахунку — за введеними даними або з урахуванням стажу, який буде накопичено до досягнення пенсійного віку;

· актуалізувати інформацію про трудову діяльність — додати періоди роботи з уточненням заробітної плати та відкоригувати суми щомісячного доходу.

А як щодо власного піклування про пенсію?

На даний час, це лише одна із пропозицій українських чиновників із Міністерства соціальної політики. Наскільки швидко і чи взагалі вдасться реалізувати таку ідею – невідомо. Натомість відомим фактом є те, що ви вже сьогодні можете самостійно подбати про власне пенсійне забезпечення. Для цього непотрібно докладати «надзусиль». Достатньо звернутися до команди Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова», яка готова надати вам усю потрібну інформацію про можливості та потенційні здобутки у сфері недержавного пенсійного забезпечення.

Наш пенсійний фонд завжди до Ваших послуг. Тож звертайтеся за посередництвом офіційного сайту: https://pokrovanpf.com.ua/index.html або ж за номером гарячої лінії: 0-800-501-925.

НПФ «Покрова»
27 серпня 2024 року
 
04119, Україна, м. Київ,
вул. Білоруська, буд. 23,
літера "А"
Зателефонуйте нам:
0-800-501-925